Sayfalar

29 Ekim 2012 Pazartesi

Edirne Kapı ve Mİhrimah Sultan Camii

Ayvansaray'da başlayan ve kara surları boyunca süren yolculuğumuzda Edirnekapı'ya geldik.Bu kapı surlar yapıldığından beri Edirne'ye gitmek isteyenlerin kullandığı yani Edirne'ye açılan bir kapı olduğu için bu isimle anılır olmuş.

Burası İstanbul'un 6.Tepesi,eski Bizans Sarayının bulunduğu(Şimdiki Topkapı Sarayı)1.Tepeden buraya kadar uzunan tarihi Mese(Divanyolu)yolunun sonlandığı yerdir.

Edirnekapı

Surlar boyunca suriçinde yaşayanlarla İmparator/Padişah ve yakınlarının gerek haliçe gerekse diğer bölgelere geçebilmesi için kapılar bulunuyor,her kapının ayrı bir hikayesi var,kimilerinin tarihi ahşap yapılarınından kalıntılar bile var.

Edirnekapı bölgesinden yani İstanbul'un 6.Tepesinde Mihrimah Sultan Camii ve Külliyesi var.Cami Kanuni zamanında Mimar Sinan tarfından aşkı Mihrimah Sultan adına yapılmış,çok süslü olmasından dolayı Kadınlar Camii diye de anılıyor.Aynı isimde bir cami de Üsküdar iskelesinde bulunuyor.

Edirnekapı'da bulunan Mihrimah Sultan Camii tek minareli olup Sinan'ın karşılık bulamadığı Mihrimah Sultan aşkı karşısında yalnızlığını ifade ediyor,halbuki Üsküdar'daki cami 2 minarelidir.Üsküdar'daki camiyi Kanuninin emriyle yapmışken buradaki camiyi kendi isteği ile yapmıştır.

Mihrimah ay ve güneş anlamındadır.Kanuni'nin çok sevdiği bu kızı daha sonra Hürrem Sultan'ın ölümünden sonra babasına daha sonra da Kanuni'nin ölümünden sonra tahta çıkan 2.Selim'in danışmanlığını yaptığını biliyoruz.

Sinan'ın biri burada diğeri Üsküdar'da bulunan bu aynı isimdeki camilerinin konumunun her sene 21 Mart'ta oluşan bir durumu var.Gece ile gündüzün eşit olduğu bu tarihte güneş bu cami tarafından batarken Üsküdardaki cami tarafından ise Ay doğmaktadır.Böyle bir hesaplama dehası ancak Sinan olabilirdi,işin bir ilginç tarafı 21 Mart tarihi Mihrimah Sultanın doğum tarihidir.Bir başka anlatımla ise bu tarihte akşam Edirnekapıdaki caminin minaresinden bakıldığında Üsküdardaki caminin iki minaresi arasından Ay doğarken aynı saatte Üsküdardaki caminin iki minaresi arasından bakıldığında Edirnekapıdaki caminin tek minaresinin arkasından Güneş batmaktadır.Bu durum karşısında Sinana nasıl hayran olmazsınız,o tarihte bu hesaplamalar!



Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii

Bu caminin külliyesinin 2009 Körfez depreminde büyük bir hasar gördüğünü ve halen onarımda olduğunu öğrendik.Yanındaki hamam ise halen kullanılmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder