Sayfalar

7 Kasım 2012 Çarşamba

İstanbul Surları


Çok çok eski zamanlarda bizim bildiğimiz anlamda şehirler ve şehirlerden oluşan devletler yoktu, tabii bugünkü kadar kalabalık da değillerdi. O zaman için devlet dendiğinde insanların beslenmesine, korunmasına ve dğier fiziksel ihtiyaçlarına uygun bir yeryüzü parçacığında oluşan ve etrafı sur denilen duvarlarla çevrili (şimdiki sitelere benzeyen) siyasal ve sosyal yapı anlaşılıyordu.



Yıllardır yanından defalarca araçla ya da yayan geçmiş olmama rağmen ilk defa yaya olarak surları gezme fırsatı buldum.İstanbul surları bugün için bir bölümü doğal afetler,yol açmak amacıyla ya da başka farklı nedenlerle yıkılmış olsada büyük bölümüyle ayakta duruyor denilebilir.Yukarıdaki fotoğrafı Topkapı'daki Panorama Fetih 360 Müzesinde çektim.Böyle bir resme başka hiçbir yerde rastlamamıştım.Müze bana Amerika'daki Üniversal Film Stüdyolarının platolarını anımsattı.Mutlaka gidin görün derim,fetih sahnesini top sesleri ve atmosferi içinde hissettiriyorlar.

İstanbul surları kara ve deniz surları olarak 2 bölümde düşünülebilir.Tabii bu kale devlet yetkilileri, içinde yaşayanların dışarıya çıkıp avlanmaları,denizden faydalanmaları ve seferleri maksadıyla onlarca kapı yapmışlar. Kara surları marmara sahilinde Yedikulede başlıyor Silivri Kapı, Belgrad Kapı, Mevlana Kapı, Topkapı, Ediene Kapı ve nihayet Haliç Sahilinde Ayvansaray'a kadar iniyor. Deniz surları ise Yedikule sahilinden başlayıp onlarca kapısı ile birlikte marmara ve haliç kıyılarını dolaşıp Ayvansaray'da kara surları ile buluşuyor. Bu site devletin içinde ise Lycos Deresi bulunuyordu, yukarıdaki şekilde mavi renkli görebilirsiniz (Şimdiki Vatan Caddesinin bulunduğu yer).Tabii 1950'den sonra yol açmak için bu bölgede birçok bina yıkılmış ya da zarar görmüş.

İstanbul Surları

Surların tamamı 22 Km.dir.
Kara surları 7,5 Km.
Deniz surları ise marmara kıyısında 9 Km. Haliç kıyısında ise 5,5 Km.dir.

İstanbul Surları

Topkapı

Surların önünde ise dış sur ve hendek vardır.Bu hendekler topkapı bölgesinde tarım alanı olarak kullanılıyor.Yolunuz düşerse çok taze ve organik sur patlıcanları,tereleri,maydanozları,soğanları kara lahanaları vs.bulabilirsiniz :))

İstanbul Surları

Topkapı

Sur boyunca yürümek hem heyecanlı hem yorucu hem de biraz ürkütücü bir gezi oluyor.Bir çok merdiven inip çıkıyorsunuz,yokuşlar var ve de surlarda yaşayanlar...

İstanbul Surları

Topkapı

Her ne olursa olsun 1 gününüzü ayırıp haliçten Ayvansaraydan başlayıp tüm kara surlarını boydan boya yürüyerek gezmenizi Yedikule sahiline inmenizi tavsiye ederim.Belirttiğim gibi toplam 7,5 Km.
Gözünüzde büyütmeyin fazla uzun değil hiç durmazsanız 3 saat sürer.Sonunda Yedikule Zindanlarını gezer ve biraz daha yürüyüp Samatya'da bir balıkçıda günün yorgunluğunu atabilirsiniz :))

İstanbul Surları


































Sur Hendekleri (şimdi tarım alanı)


Sur Hendekleri (şimdi tarım alanı)




Sur Hendekleri (şimdi tarım alanı)


Sur Hendekleri (şimdi tarım alanı)



Sur Hendekleri (şimdi tarım alanı)









Surlarda Alemcilerin Partileri




Belgrad Kapı












Sur Hendekleri ve Patlıcan(şimdi tarım alanı)



Mevlana Kapı








Silivri Kapı













Yedikule Kapı


Yedikule Kapı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder