Sayfalar

10 Kasım 2012 Cumartesi

Bebek,İstanbul

Bu yazımda sizlere Rumelihisarı ile Arnavutköy arasında bulunan şirin bir semtten Bebek'ten bahsedeceğim.

Bebek, hristiyanlık öncesi bir rum balıkçı köyü olarak biliniyor,eski adı Hallai (İskeleler) olarak biliniyor.Fetih öncesi Rumelihisarı inşa edilirken ve fetih esnasında bu bölgenin aşayişinin sağlanması için Fatih Sultan Mehmet tarafından Bebek Çelebi lakablı bir zat görevlendirilmiş.Bu kişinin adından dolayı bu bölge Bebek adını almış.


Daha sonra bu kişi sahile güzel bir bahçe ve ev yaptırmış.Bebek semti 1700'lü yılardan sonra çeşitli inanca mensup vatandaşlar tarafından yapılan yalı ve köşklerle dolmaya başlamış.Sonraları bu bölge dar bir yolla Etiler'e ve çevre yoluna bağlanmış.Bölgede yaşayan bir çok rum aile ise göç edip gitmiş.


Semt 19.yy'a kadar yazlık konumundayken sonraları vapur seferlerinin konulmasıyla sürekli yaşanan bir yer haline gelmiş.


Bebek sahilinde şu anda Bebek Parkı bulunuyor,burada Fuzuli'nin büyük bir heykeli var.Burası özellikle hafta sonları köpek gezdiren ünlülerl doluyor.


Park,uzun yıllara rağmen korunup bugüne gelebilmiş tarihi çınar ağaçlarının gölgesinde güzel bir manzara ve huzur veriyor.Park'a gitmişken bir kağıt helva alıp yiyebilir ya da az ileride Mini Dondurma'dan dondurma alabilir ya da Tarihi Bebek Badem ezmesinden tadabilirsiniz.


Sahilde bir de Tarihi Bebek Kahvesi bulunuyor.Burada her an bir ünlüye karşılaşabilirsiniz.Fiyatların oldukça yüksek olduğunu söyleyim,bir cam bardak çay 4TL.


Bir de çocukluğumdan hatırlıyorum bu sahilde eski İstanbul'un en eğlenceli ve bir çok ünlü sanatçının sahne aldığı mekanlarından olan Bebek Gazinosu vardı.Şimdi ise yerinde yeller esiyor.


Zamanla rant için Bebek tepelerindeki birçok koru kesilerek maalesef yerlerine çirkin beton yapılar yapılmış.Emlak fiyatlarının tavan yaptığı bu bölge hızla tarihi ve doğal dokusunu yitiriyor.


Bebek Parkı ve Tarihi Çınar,altında oturup dertleşebilirsiniz


Bebek Koyu


Bir zamanlar kötü hava koşullarında teknelerin sığındığı Bebek koyu şimdi uçuk fiyatlı teknelerle dolmuş durumda.


Bebek Parkı ve can çekişen tarihi çınar


Bebek Parkı


Bebek Koyu


Bebek Parkı


Bebek Koyu


Bebek Koyu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder