Sayfalar

18 Kasım 2012 Pazar

İstanbul Santral Enerji Müzesi

Sanırım İstanbul'u gezmeye keşfetmeye insan ömrü yetmez,her bir köşesi ayrı tarihi özellikler taşıyor ve herbir yerin kendisine göre bir hikayesi var.


İstanbul Bilgi Üniversitesini sanırım herkes duymuştur,fakat sanırım çoğu kişi Üniversitenin kampusunde,yani yerleşke arazisinde taaa Osmanlı döneminde 1914 yıllarında kurulan (1.Dünya Savaşının başlangıcı) ülkenin ilk elektrik santaralının bulunduğunu bilmez.


Bu santral İstanbul'a 1914-1983 yıllarında elektrik sağlamış, evlerimiz bu santral sayesinde aydınlanmış. Santral kömür ile çalışıyormuş.Santral ülkemizin en önemli endüstriyel mirası durumundadır.


Santralın temeli 1910 yılında açılan bir ihaleyi kazanan Avusturya-Macaristan şirketi Ganz tarafından atılmış.Santral önce tramvaylara,avrupa yakasına ve denizden döşenen kablolarla anadolu yakasına elektrik vermiş.1952 yılına kadar İstanbul'un elektriğini tek başına bu santral sağlamış.


1983 yılında santral ekonomik ömrünü tamamlandığından kapatılmış. 2004 yılında arazi Bilgi Üniversitesi'ne devredilmiş ve bu eski santral ve arazisi santral istanbul kültür ve sanat merkezine dönüştürülmek için hazırlanmaya başlamış. 2007 yılında ise hazırlıklar tamamlanıp kültür ve sanat merkezi olarak hizmete girmiş.


Santralın bulunduğu ana bina ise enerji müzesi olarak hizmete girmiş











































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder