Sayfalar

14 Kasım 2012 Çarşamba

New York,Ellis Adası

Geçen yıl Amerika'ya gittiğimizde ilk ziyaret ettiğimiz yerlerden birisi Ellis Adası'ydı.Ada New York şehrinin okyanusa açılan bölgesinde Özgürlük Anıtının bulunduğu adanın hemen yanında yer alıyor.


Ada geçmişte altın kapı diye nitelendiriliyormuş,burası New York kentinin denizden giriş kapısı olarak kullanılmış, Amerikan rüyasının başlangıcı,Yani kente gemilerle okyanuslar aşıp gelen göçmenler bu adada karşılanıyor, sağlık kontrolleri yapılıyor, kayıt altına alınıyor, iş bulunuyor ve kente yerleştiriliyormuş, bazıları ise bu prosedür sonunda kabul edilmeyip geri gönderiliyormuş. 


Ellis Ada'sından Manhatten'ın görünümü


Ulaşım Manhatten'ın güneyinden kalkan teknelerle yaklaşık 10-15 dk.lık yolculukla sağlanıyor.Tabii yaz aylarında bu teknelere binmek için yaklaşık 2 saat güneş altında bekliyorsunuz.


Bu ada göçmen kayıt işlemleri için 1892-1943 yılları arasında kullanılmış,şimdi ise göçmen müzesi olarak turistlerin ziyaretine sunuluyor.


Amerika'lı misyonerlerin faaliyetleri sonucu Harput'tan yola çıkıp yaklaşık 50 bin Harput'lu Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu yolla New York'a yerleşmiş.Tabii sadece Harputtan değil balkanlardan da birçok osmanlı vatandaşı göçmen olarak kabul edilmiş.Osmanlı zamanında Türk kelimesi fazla kullanılmadığı halde amerikalılar bu osmanlıları Asyalı Türk ya da Avrupalı Türk diye kaydetmişler.


Göçmenlerin sandıkları önünde bir görüntü


Göçmen Sandıkları


Göçmen Sandıkları


Göçmen Sandıkları


Adaya gelen göçmenlerin fotoğrafı


Göçmenlerin Eşyaları


Adaya gelenlerin tümü kimilkleri ve geldikleri yere göre kayıt altına alınmış ve şimdilerde bilgisayara kaydedilmiş.Buraya gelenler 1 dolar karşılığı atalarının izini sürebiliyorlar.


Atalarını bilgisayar kayıtlarından arayanlar


Müzeden bir müzik aleti


Müzeden görüntü


Müzeden görüntü


Geçmişin izlerini arayanlar için giriş


Göçmenlerin muayene ve kayıt edildikleri salon


Göçmenlerin muayene ve kayıt edildikleri salon


Göç Haritası


New York'a herkes farklı kendi yöresel kıyafetleri ile gelmiş


Kimisi piyanosunu koltuğunu sepetini bile getirmiş


Göçmenlerin muayene ve kayıt edildikleri salon


Ellis Ada'sından Manhatten'ın görünümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder